Project Details

Coborn Cancer Center Healing Gardens

A local health organization came to Scenic Specialties with a goal of creating a relaxing outdoor area for their cancer patients to relax and enjoy during their treatments. The space would need separation between the copious amounts of asphalt parking lot, and large brick building. The professional designers at Scenics’ challenge was to develop a refreshing space which would allow the patient minds a chance to escape.

  • Commerical
  • Lighting
  • Patio

Infinitive Landscape Liaison

Working closely with the Cancer Center Committee, our designers were able to establish a list of goals for the project, in which we would be creating the design around. A strong desire for both the committee and designers was to create a very unique and specialized landscape, rather than a typical commercial landscape project.

Infinity Circle

One of the main focuses of the committee was to incorporate an infinity circle into the project. The symbolism of this would be for the patients’ journey through their battle in treatment.

One of the main focuses of the committee was to incorporate an infinity circle into the project. The symbolism of this would be for the patients’ journey through their battle in treatment. Once they have won the battle, they would carry on in their ever ending journey of life. As this was one of the main goals, the designers decided to turn it into a walkway and be one of the main focal points of the project.

 

Patio Areas

Outdoor seating was necessary for the patients to sit out and enjoy the fresh air and beautiful plants. Multiple patio spaces were designed throughout the Healing Gardens to allow patients simultaneous use of the area. Use of planting berms, specific plants, and structures were incorporated to help create privacy between these separate patios.

Seating

Rather than incorporating sitting walls into the patio areas, seating benches were designed for this project to create more comfort and back support. By installing the benches at the edges of the patios, we were able to maximize the seating space. This would allow the option of bringing additional chairs onto the patios for special events the Health Organization plans to sponsor in the Healing Gardens.

Pergolas

Multiple pergolas were built and installed over the patio spaces within the gardens. These structures not only added another element and additional characteristic for these seating areas, but were also necessary to provide filtered shade for patients who may be sensitive to the bright, direct sunlight.

Cancer Ribbon

A statue of a cancer ribbon was created and donated by the main donor of the Healing Gardens.

A statue of a cancer ribbon was created and donated by the main donor of the Healing Gardens. The ribbon was placed in a main gathering area for patients to view and reflect on their journey and success with their battle.

Plants and Trees

Located on the Northeast side of the large building, plant selection would be fairly limited due to sunlight requirements. Our designers would put thought into selecting proper plants which will tolerate shade, yet provide color throughout the growing season. Multiple varieties of trees would also be selected to provide unique growing interests, sizes and heights, shade for the patios, and provide additional color for the Healing Gardens.

Lighting

Low voltage landscape lighting was installed to provide additional depth to the project, and create ambiance throughout the gardens and walkways.

Maintenance

A decision was made before installation of the project took place, that Scenic Specialties Landscape Professionals would be hired to provide landscape maintenance for the Healing Gardens. Elements such as staining the pergolas every three to four years, servicing the lighting system, mulching, and plant health care would be important factors in which Scenic Specialties will provide to ensure continual beauty throughout the gardens.